10 Tempat Wajib Dilawati Berkunjung Ke Hokaido

Pengalaman meneroka pulau kedua terbesar negara matahari terbit ini sememangnya satu peluang yang dinantikan.

 

Memandangkan musim sejuk agak panjang di Hokkaido berbanding bandar lain di Jepun, salji gebu yang memutih masih lagi menyeliputi seluruh pulau dan cuaca pula sekitar 0 darjah celsius, lapor AstroGempak.

 

Di sini dikongsikan 10 tempat wajib anda lawati di sekitar timur Hokkaido:

1. New Chitose Airport

Lapangan terbang unik ini menempatkan panggung wayang, Onsen (kolam air panas Jepun), taman tema Hello Kitty, Doraemon serta kilang pembuatan coklat terkemuka buatan Hokkaido, Royce dan banyak lagi tarikan.

Disarankan untuk terus menghabiskan masa di lapangan terbang ini sebaik sahaja anda touch down di Hokkaido.

2. Garden Spa Tokachigawa Onsen

Tempat menarik yang terletak di Tokachigawa Onsen ini sesuai dilawati untuk anda seisi keluarga. Menawarkan pengalaman spa untuk seluruh ahli keluarga, Garden Spa ini turut menawarkan kelas masakan.

Sakura mochi, sejenis kuih tradisi Jepun yang diperbuat daripada pulut yang berintikan kacang merah dan dibalut dengan daun cherry blossom diperlihatkan di sini.
3. Sairinka Winter Festival

Festival yang terletak di Tokachigawa Onsen ini ini berlangsung sepanjang musim sejuk. Ketika lawatan dilakukan pada awal Mac lalu, festival yang dijadualkan tamat pada penghujung Februari ini masih berlangsung.

Memaparkan keindahan lanskap Tokachigawa Onsen di waktu malam semasa musim sejuk berlangsung, festival ini menarik kerana ia menampilkan objek bercahaya pelbagai saiz dan warna. Objek tersebut akan berubah warna mengikut alunan muzik!

4. Akan International Crane Center

Terletak di Kushiro, destinasi ini merupakan pusat perlindungan bagi burung jenjang Jepun yang dikenali sebagai crane dalam Bahasa Inggeris atau tancho dalam bahasa Jepun. Spesies burung yang jarang ditemui ini merupakan spesies terancam.

Bukan sahaja menjadi pusat perlindungan, destinasi ini juga menjadi tempat kajian untuk mengenai spesies burung istimewa ini. Destinasi ini juga menempatkan muzium mini untuk anda mengetahui serba sedikit sejarah burung jenjang Jepun. Rasai sendiri pengalaman melihat burung jenjang Jepun ini dari jarak dekat di Akan International Crane Center sepanjang bulan November sehingga Mac.

5. Lake Mashu

Tasik ini diberi nama Mashu sempena warna airnya ini menawarkan pelancong pemandangan yang tidak boleh dilupakan. Tasik ini diliputi salju segalanya berwarna putih.

Tarikan sudah pastinya kelihatan pada kontras warna tasik ini.

6. Lake Akan

Berbeza dengan Lake Mashu, Lake Akan yang terletak di Kushiro ini menawarkan pengalaman berbeza. Anda boleh merasakan sendiri pengalaman berjalan atas tasik yang membeku! Ketika berlangsungnya musim sejuk, pengunjung boleh menikmati suasana berjalan atas ‘air’ yang menjanjikan pandangan dan panorama yang menakjubkan.

Ketika berlangsungnya musim sejuk, pengunjung boleh merasakan sendiri pengalaman berjalan di atas tasik dan mencari frost flower. Di sesetengah permukaan tasik yang membeku, akan ada beberapa tempat yang kelihatan seperti pulau kecil kerana di tempat tersebut merupakan sumber kolam air panas.

7. Akanko Ainu Kotan

Akanku Ainu Kotan yang terletak berhampiran dengan Lake Akan merupakan perkampungan terbesar masyarakat Ainu (orang asli Jepun) di Hokkaido. Pengunjung dapat menyelami sendiri budaya dan gaya hidup orang asli Jepun di sini.

Jika berkesempatan ke sana, jangan lepaskan peluang anda untuk menyaksikan teater Ikoro yang menampilkan budaya dan cara kehidupan rakyat Ainu di Akanku Ainu Kotan. Teater menarik ini akan memberikan pengunjung sedikit sebanyak pendedahan mengenai kehidupan mereka.

8. Lake Akan Hot Spring Ski Galande – UTARA

Terletak tiga kilometer dari Lake Akan, Lake Akan Hot Spring Ski Galande atau dipanggil UTARA dalam bahasa tempatan merupakan destinasi wajib dikunjungi oleh semua pelancong yang menjengah ke Kushiro, timur Hokkaido.

UTARA menawarkan pengalaman menarik, terutamanya kepada mereka yang memang sudah lama menyimpan impian untuk bermain salji. Rasai pengalaman manis meluncur ski, bermain salji yang menggebu dan menikmati pemandangan menakjubkan di UTARA.

9. Sounkyo Hyobaku Ice Waterfall Festival

Nikmati festival ais yang penuh berwarna warni di Sounkyo Hyobaku Ice Waterfall Festival. Terletak di daerah Kamikawa, festival ini menawarkan pengalaman sekali seumur hidup untuk pengunjung yang datang ke sana.

Saksikan keindahan ukiran ais yang kelihatan seperti istana yang dihiasi lampu yang berwarna warni. Sebelum pulang, jangan lupa untuk menikmati percikan bunga api yang disajikan setiap malam sebagai kemuncak Sounkyo Hyobaku Ice Waterfall Festival.

10. Asahiyama Zoo

Zoo yang terletak di daerah Asahikawa, timur Hokkaido ini telah dibuka pada tahun 1967. Zoo ini sememangnya menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara kerana haiwan dan habitat yang dipamerkan.

Bersempena dengan musim sejuk, acara perbarisan sekawan penguin berlangsung ketika musim sejuk, sekitar November sehingga Mac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *